Reklama
 
Blog | Pavel Bína

Žádost a výzva poslankyním Olze Zubové a Věře Jakubkové

Po rozezlení z pádu vlády v průběhu předsednictví ER jsem chtěl aspoň "něco udělat". Tak jsem poslal dopis. Reakce od poslankyň žádná (ale to jsem ani nečekal... nebo možná přece jen...).

Engesberg 7/4 2009

 

Vážené paní poslankyně,

Reklama

ani přesně dva týdny po pádu vlády se nemohu zbavit vnitřního vzteku, který jste mi spolu s dalšími 99 kolegyněmi a kolegy způsobily. Rozhodl jsem se na Vás obrátit s žádostí a výzvou jako Váš volič. Obracím se na Vás také jako volič Strany zelených. Obracím se na Vás jako občan ČR. Obracím se na Vás jako Evropan.

Moje žádost i výzva jsou jednoduché. 

Žádám Vás o vysvětlení bezprecedentního kroku, ke kterému jste se rozhodly – totiž přispět ke svržení vlády v době předsednictví EU. Stále nechápu, jak je vůbec možné, že se mohlo stát, že jste hlasovaly – se vší zodpovědností a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí (to jsou Vaše vlastní slova) – pro zmaření jedinečné výzvy a šance, kterou naše země v roce 20. výročí od pádu komunismu měla a která se nebude opakovat – NEBUDE OPAKOVAT. Jak jste mohly hlasovat pro páku Václava Klause, který je popřením ZÁKLADNÍCH HODNOT, za které jste byly zvoleny poslankyněmi. A proč proboha uprostřed předsednictví?? 

Připomínám Vám, že jste byly zvoleny za Stranu zelených. Připomínám Vám, že tato strana jasně ve své době i Vašimi ústy tlumočila své priority, mezi nimiž na předním místě bylo úspěšné zvládnutí českého předsednictví ER a pokračování evropského projektu vůbec. Slovo "úspěšné" má svůj nezanedbatelný význam. Připomínám Vám, že mě jako voliče nezajímají Vaše osobní animozity či konflikty s kýmkoliv z dalších politiků – nebyly jste zvoleny proto, abyste prosazovaly svoje osobní zájmy či hlasovaly proti někomu, protože se nesnášíte – to není Vaše náplň práce ani za to nejste placené. 

Vaše chování před hlasováním bylo velmi podivné – do poslední chvíle jste nevěděly, jak budete hlasovat – jak je to možné? Proč jste jasně a transparentně několik dnů před hlasováním neřekly, JAK budete hlasovat a v případě NE měly navrženo jiné řešení, co dál, případně jasně veřejně řekly, za jakých podmínek ANO?? 

Vyzývám Vás, abyste se – protože už dál nehájíte program strany, za kterou jste do Parlamentu ČR byly zvoleny – vzdaly svého poslaneckého mandátu. Nechápu, opravdu nerozumím tomu, proč zůstáváte dál na svých pracovních pozicích, když zjevně nemůžete být loajální svému zaměstnavateli – svému voliči – za Stranu zelených! Proč neukončíte své poslanecké působení za toto volební období a nekandidujete v dalších volbách za jiné barvy? Na tom není nic neobvyklého ani zvláštního. Vaší současné pozici ovšem opravdu nerozumím.

Vaše chování připomíná hráče, který si v průběhu zápasu svlékne dres, obleče si dres soupeřův a za plné hry se k soupeři přidá. Vaše chování připomíná závodníka štafety, který v průběhu svého úseku odstupuje, aby pak v dalším úseku nastoupil za jiný tým. Dobře víte, že takhle to nefunguje.

Budu se těšit na Vaše odpovědi a činy.

S pozdravem

Pavel Bína

Pavel Bína
entomolog, ekolog a feminista 🙂 v současné době působící ve Švédsku